Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2016 10:59

Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)

Σχολικός Εκφοβισμός (bullying) Σχολικός Εκφοβισμός (bullying)

Τα καθημερινά γεγονότα του σχολικού εκφοβισμού ( bullying), που συμβαίνουν πλέον εντός και εκτός των σχολείων της χώρας μας, εμάς τους ανθρώπους της ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 24, μας προβλημάτισαν έντονα και μας ενεργοποίησαν. Ο σχολικός εκφοβισμός αναγνωρίζεται πλέον ως ένα σημαντικότατο πρόβλημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την διασάλευση της τάξεως και της σωστής σχολικής λειτουργίας, και το οποίο χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και της προβλεπόμενης αντιμετώπισης.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η κατάσταση αυτή κατά την οποία ο μαθητής ή η μαθήτρια δέχεται επανειλημμένη και επί μακρόν χρονικό διάστημα επίθεση από συμμαθητές ή συνομήλικα παιδιά με στόχο να προκληθεί στεναχώρια, σωματικό άγχος, ανησυχία, ανασφάλεια και φυσικά αναστάτωση.

Φυσικά η συγκεκριμένη κατάσταση έχει μεγάλες πιθανότητες να επηρεάσει δυσμενώς την ψυχολογική την συναισθηματική πορεία των παιδιών, καθώς και την μαθησιακή τους δυνατότητα. Και αυτό διότι τα παιδιά θεωρούν ότι απειλούνται, τρομοκρατούνται και αναπτύσσουν έντονα συμπτώματα σχολικής φοβίας. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να διακριθεί σε λεκτικό εκφοβισμό, σε κοινωνικό εκφοβισμό και σε σωματικό εκφοβισμό. Φυσικά πρέπει να γίνει μνεία πλέον και στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ο οποίος διεξάγεται μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα παιδιά δηλαδή γίνονται αποδέκτες αρνητικών σχολίων, χλευασμών, απειλών, γελοιοποίησης, διακρίσεων, ύβρεων, βιαιοπραγιών, και σε πολλές περιπτώσεις απομονώσεως από μεμονωμένα άτομα ή από παρέες, χωρίς να υπάρχει από την πλευρά του θύτη ή των θυτών δικαιολογίας για την επιθετική συμπεριφορά τους, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι δίνατε να τους προκαλέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών τεράστιος.

Και οι δύο θα πρέπει να συντονιστούν για να μπορέσουν να στηρίξουν τα παιδιά, στα οποία θα χρειαστεί να μάθουν πώς να αντιδρούν να μην φοβούνται και φυσικά να μιλούν.
Εμείς στη ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 24, ενόψει της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους 2016-2017, αποφασίσαμε να θέσουμε στη διάθεση των ενδιαφερομένων, το δίκτυο των εξειδικευμένων μας δικηγόρων, και τις συμβουλευτικές μας υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει υποστηρικτική βάση για την καταπολέμηση του φαινομένου, με προτεραιότητα πάντα τα παιδιά, με στόχο να τα προστατέψει και να τα προφυλάξει.
Αν δίπλα στο μήνυμα "μιλήστε", οι παρεχόμενες νομικές μας συμβουλές προσθέσουν και γνώση, στην δύναμη ψυχής που χρειάζεται για την απώθηση της σιωπής, τότε θα έχουμε κάτι προσφέρει.
Τα τηλέφωνα μας είναι πάντα ανοιχτά για όποιον βρεθεί στη θέση να ζητήσει την συνδρομή μας, ώστε να οργανώσουμε την συμβουλευτική νομική υποστήριξή του.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 24
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016